След разточителни дебати парламентът приключи пленарния ден в четвъртък (26 август)

...
След разточителни дебати парламентът приключи пленарния ден в четвъртък (26 август)
Коментари Харесай

Парламентът не стигна до гласуването на бюджетната актуализация

След разточителни диспути Народното събрание завърши пленарния ден в четвъртък (26 август) без да е гласувана актуализацията на държавния бюджет. На първо четене бяха утвърдени само така наречен дребни бюджети - на здравната каса и на държавното публично обезпечаване. Народното събрание заседава при удължено работно време - до 18.00 часа, само че и то бе изразходвано в изявления от трибуната. Гласуването на актуализацията на бюджета, препоръчана от служебния кабинет, ще се състои в петък. Очакванията са планът да мине на първо четене, само че по-късно да претърпи съществени промени. 

Сигурна поддръжка за актуализацията под изискване, че ще се вършат корекции, досега са декларирали от Българска социалистическа партия, " Демократична България ", ИБГНИ. Нагласите са, че " за " ще гласоподават също от " ИТН " и Движение за права и свободи. ГЕРБ към този момент неколкократно обявиха, че натиснат копчето " въздържал се ". 

В своята отбрана на плана, импортиран от служебния кабинет, финансовият министър Асен Василев настоя депутатите да си защитят заплатите и да актуализират бюджета. Василев уточни, че по Консолидираната фискална стратегия спомагателните доходи ще са малко над 2 милиарда лв.. Затова за ограничения за бизнеса, опазването на здравето и обществени заплащания ще се изхарчат още 1.8 милиарда лв.. За подобрението в приходната част той благодари на фирмите и служащите, че са съумели да произведат повече и да платят повече налози, което е дало опция този доход да го има в една извънредно тежка година.

В момента сме в положение да посрещнем рецесиите без да усилваме дълга и да финансираме всички системи, които имат потребност, акцентира министърът. Той загатна заложеното нарастване на пенсиите приблизително с 64 лева, спомагателна поддръжка за целеви помощи за отопление, спомагателна добавка за пенсионерите, които, макар нарастването, биха останали под линията на беднотия, поддръжка на родители на деца до 14 години, в случай че се наложи затваряне на учебни заведения и детски градини. Напълно обезпечаваме здравната система с общо над 335 млн.лв.,за да има пари за медиците на първа линия, за ваксини, медикаменти и запас за лекарства за лекуване на COVID-19. Освен тези разноски сме планували 133 млн. лева в допълнение за избори, посочи още Василев.

Той заяви, че между двете четения ще предложи спомагателни средства за Министерство на вътрешните работи и МО поради мигрантския напън по границите

Движение за права и свободи желае спомагателни пари за общините

В актуализацията на бюджета липсват спомагателни средства за общините, посочи Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

Той разкритикува плана, че бил с избирателен темперамент поради размитата отговорност.  По думите му актуализацията отваря " кутията на Пандора ". " Актуализацията е опасен ход. Тя може да наруши фискалната непоклатимост ", сподели още Петър Чобанов.

" Разбира се, ние би трябвало да се съобразяваме с рестриктивните мерки, в които се намираме, че това е план за актуализация на бюджета и тук мъчно можем да вършим подробни макроикономически разбори и фискални разбори от позиция на стабилността. Разбира се, с ангажимента, че с този план би трябвало да пазим тази непоклатимост. Разглеждаме актуализация, за която беше ясно, че ще бъде направена. Тя беше заложена още при приемането на бюджет 2021, както и се постанова поради двата предизборни интервала, които преживяхме досега ", съобщи някогашният финансов министър и настоящ народен представител от Движение за права и свободи.

Българска социалистическа партия чака още най-малко 500 млн. лева доходи

Трансферът към общините е безусловно нужен, съгласи се Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Той разгласи, че Българска социалистическа партия ще поддържа актуализацията на бюджета на първо четене. Според него няма нищо ужасно в актуализацията, а въпросът е дали е задоволителна и дали задоволително дейно се употребяват средствата.

" В претекстовете на държавното управление са изложени разбираеми аргументи и причини за какво се постанова актуализация. Почти няма страна в Европейски Съюз, която да не е подхванала актуализация на бюджета. Даже и за предното ръководство беше мъчно да се предвижда по какъв начин тъкмо ще се развие COVID-19, какви ще бъдат резултатите върху стопанската система и обществените действия ", съобщи още проф. Румен Гечев.

Според него българската страна е страната в Европейски Съюз, която в най-малка степен поддържа стопанската система и своите жители. " 2019, 2020 и 2021 година българската страна е най-голямата мащеха в Европейски Съюз за помощ на бизнеса ", сподели проф. Гечев.

Българска социалистическа партия ще предложат пакет от обществени тласъци за родители, пенсионери и близо 100 млн. лева за общините, в които влизат и средства за намиращите от години в тежко положение общински лечебни заведения. Този трансфер към общините е безусловно нужен ", сподели още проф. Румен Гечев.

" Предложенията, които вършим, не допускат дори нарастване на бюджетния недостиг при изискване, че може да осъществите нарастване на бюджетните доходи с 500 млн. лева ", изясни Гечев

ГЕРБ против Асен Василев

От ГЕРБ, които в задатък оповестиха, че ще гласоподават " въздържал се ", повдигнаха въпроса кой ще носи политическа отговорност за актуализацията на бюджета.

Това постоянно е било отговорност на ръководещата партия и коалиция, които са носили политическата отговорност. В момента се намираме в радикално друга обстановка. Държавата се ръководи от служебно държавно управление, на което мандатът завършва ", уточни някогашният финансов министър и народен представител от ГЕРБ Кирил Ананиев.

В отговор наследникът му на поста - служебния министър Асен Василев, съобщи, че политическата отговорност за този бюджет е на този парламент, затова се заплащат заплати на депутатите и по тази причина са ги избрали жителите.

" Правителството прави план на закон, само че Народното събрание го утвърждава. Ако Народното събрание реши, че не би трябвало да има актуализация, политическата отговорност, по тази причина че няма актуализация, отново ще бъде на този парламент. Ние можем единствено да създадем предложение. Ние вършим предложение, вие решавате. Правителството е изпълнителна власт. " То извършва волята на Народното събрание. Ние сме парламентарна република. Ако е имало интервали, в които държавното управление не е било реализатор на Народното събрание, мощно се надявам тези интервали да са в предишното ", сподели още Асен Василев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР